Hír: Újabb Szfinxet áshattak ki a föld alól Egyiptomban
(Kategória: Történelem)
Küldte: Krisztián
csütörtök 23 augusztus 2018 - 19:23:29


A helyi hatóságok szerint esélyes, hogy egy újabb, második Szfinxre bukkantak útépítők az egyiptomi Luxor közelében, írja az Independent. Az oroszlántestű, emberi fejű szobor akkor kerülhetett elő a föld alól, amikor az útépítők egy luxori út szélesítésén dolgoztak

A szobor két népszerű Nílus-parti látványosság, Karnak és Luxor templomai között található, nagyjából 10 kilométernyire a Királyok völgyétől, Egyiptom ősi fáraóinak temetkezési helyétől.

Ha valóban eredeti leletről van szó, akkor a szobor kora nagyjából négy és félezer éves lehet: a szfinx i. e. 2500 körül épülhetett.

A hatóságok még nem tettek közzé képet, és még nem is emelték ki a föld alól, mindenesetre már most bátorítják a turistákat, hogy ha arra járnak, nézzenek be az építési területre.

Mohamed Abel Aziz, a luxori antik tárgyakért felelős igazgató azt mondta, a nagyjából 3,6 milliárd forintos útépítési beruházás sorsát az új lelet fényében át kell gondolni.

Az első, azaz eddig egyetlen egyiptomi szfinx Gízában található, szintén i. e. 2500-ban épülhetett. A 73 méter hosszú és 20 méter magas szobor Hafré fáraónak állított emléket, de a történészek eddig is valószínűsítették, hogy más fáraók is kaphattak hasonló szobrokat Egyiptomban

forrás:rejtelyekszigete.comEzen hír származási helye: Secret World Investigation
( http://secretworld.hu/news.php?extend.136 )


Oldal létrehozási idő: 0.0314 másodperc, 0.0099 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 15. Memória használat: 699,776b